HET DOEL

Iedereen kent ze: “de ouderen”. En (met een beetje mazzel) gaan wij allemaal tot de deze groep behoren, de een wat eerder dan de ander. Maar ooit zijn wij ook “de ouderen”.

De mens wordt tegenwoordig steeds ouder. De medische ontwikkelingen zijn dusdanig dat mensen steeds langer kunnen leven. Dat is fijn en voor vele van ons een prettig vooruitzicht want de dood is ook maar zo definitief. Maar het heeft ook een keerzijde, een kant zo schrijnend dat het eigenlijk niet eens op papier zou mogen verschijnen. De kant waar vele ouderen dagelijks mee te maken hebben. De vereenzaming, de hulpbehoevendheid, de verarming, het zijn topics die regelmatig het nieuws passeren. Daar waar de overheid hun ogen voor afschermen, of het op zijn minst ieder jaar weer in de vrieskist stoppen, zijn er een aantal die dit niet meer kunnen.

Het Nationale Ouderenfonds zet zich al jaren in voor de steeds groter wordende groep ouderen die het minder goed treffen met het ouder worden. Dit kunnen zij niet alleen en heeft veel steun nodig. Hoewel het veel media aandacht krijgt doormiddel van programma’s op de commerciële zender (niet zonder succes aldus de directeur van het ouderenfonds*), kunnen we nog steeds niet zeggen dat het beoogde doel gehaald is. Een gelukkige oude dag voor vele ouderen.

Mede door het bekende programma op de commerciële zender en andere media aandacht ben ik geïnspireerd geraakt om zelf ook op een ludieke manier aandacht te vestigen op “de ouderen” en geld in te zamelen voor het ouderenfonds.

Dit wil ik gaan doen door met mijn paard lange tochten te gaan maken. Ik wil beginnen met een rondrit in Nederland. Zo wil ik te paard langs verpleeg- en verzorgingshuizen gaan om zo met eigen ogen te aanschouwen hoe schrijnend de situatie is. Uiteindelijk wil ik dit uit gaan breiden naar Europa. Al reizend door Europa wil ik gaan ervaren hoe de ouderenzorg is geregeld in andere landen en met deze opgedane wijsheid terugkeren naar Nederland. De reis door Europa zal verlopen van Italië naar Nederland. Oosterijk en Duitsland worden tijdens deze reis ook meegenomen.

* bron: www.radio.nl